Ten serwis internetowy używa plików cookies

 
zdrowe jedzenie w przedszkolu

Nasze przedszkole poprzez zróżnicowane formy działania i udział w programach edukacyjnych promuje zdrowy styl życia i żywienia, uwzględniając potrzeby rozwojowe dzieci w wieku przedszkolnym, a także indywidualne diety naszych wychowanków, związane ze schorzeniami typu: celiakia, alergie pokarmowe. Osobą odpowiedzialną za menu oraz skład jakościowy i ilościowy przygotowywanych przez kucharkę potraw jest intendent – w naszym przedszkolu to Pani Bożena Siuda.

Zasady żywienia w przedszkolu

To podstawowe zasady komponowania przedszkolnego jadłospisu:

  • W ramach dziennego żywienia oferujemy trzy posiłki: śniadanie, obiad, podwieczorek oraz świeże owoce, warzywa i soki, podawane jako II śniadanie.
  • Posiłki zawierają właściwą ilość białka, węglowodanów, tłuszczy, soli mineralnych – zgodnie z normami kalorycznymi i energetycznymi.
  • Do przygotowania potraw stosujemy zdrowe produkty, m.in. ciemne pieczywo, pełnoziarniste makarony, brązowy ryż, nabiał nieprzetworzony, zróżnicowane mięso i ryby.
  • Ważne jest urozmaicenie posiłków. Ideałem jest posiłek lekkostrawny z dodatkiem gotowanych i surowych warzyw.
  • W przedszkolnych posiłkach przeważają pokarmy zmuszające do żucia, gdyż jeśli zbyt często podaje się trzylatkowi papki, dziecko nie uczy się prawidłowo żuć (ma to negatywny wpływ na zgryz), a poza tym rozleniwia się i po jakimś czasie po prostu nie chce mu się pogryźć nawet skórki z chleba.
  • W menu uwzględniamy bieżącą porę roku wykorzystując sezonowe owoce i warzywa, bo to one zawierają najwięcej witamin oraz składników mineralnych. Zimą częściej sięga się po mrożonki.

Potrawy są przygotowane codziennie w kuchni przedszkolnej z produktów dostarczanych na bieżąco. Kuchnia przedszkolna w składzie: kucharka – Bogusława Mędrala, pomoc kuchenna – Elżbieta Mokrzyńska, dokłada wszelkich starań, aby potrawy były kolorowe i zachęcające do spożycia nawet największego „niejadka” - stosując zasadę „zdrowo, nie znaczy nudno”.  Ponadto dla wszystkich chętnych są zawsze dokładki posiłków, czyli repeta.

Kaloryczność i wartość posiłków w przedszkolu

Intendentka opracowuje jadłospis wg zasad racjonalnego żywienia, tak aby posiłki dostarczyły dzieciom w codziennej diecie odpowiednie ilości składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego rozwoju, dba również o kaloryczność posiłków, a sanepid ocenia wartość energetyczną obiadowej porcji. Według zalecanych norm powinna ona wynosić ok. 600 kalorii i choć liczba ta może się wydawać zbyt duża, trzeba pamiętać, że dziecko nie jest zmuszane, a jedynie zachęcane do zjedzenia całego posiłku.

Czy alergik może chodzić do zwykłego przedszkola?

Tak, jeśli dziecko uczulone jest tylko na kakao czy rybę, nie powinno być żadnych problemów z jego przyjęciem. Trzeba tylko pamiętać o poinformowaniu personelu o alergii dziecka. Indywidualne diety ustalane są z Dyrekcją przedszkola.